Wapen:
Wapen van gemeente Zutphen
Provincie:
Burgemeester:
Mevr. Carry Abbenhues
Oppervlakte:
43 km²
Inwoners:
47.000
Gemeentehuis:
's Gravenhof 2, 7201DN, Zutphen
Postbus:
Postbus 41, 7200AA, Zutphen
Telefoon:
E-mail:
Website:

Plaatsen in Zutphen

Postcodes in Zutphen

Over de Gemeente Zutphen

Zutphen is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, genoemd naar de hoofdplaats, de stad Zutphen.

In 2005 is de voormalige naastgelegen gemeente Warnsveld gefuseerd met Zutphen.

Geografie

De gemeente ligt in het noordoosten van de provincie Gelderland. Soms wordt Zutphen tot de landstreek de Achterhoek gerekend.

Regionale Samenwerking

Sinds 2001 vormt Zutphen tezamen met de Gelderse gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem en Voorst en de Overijsselse gemeente Deventer de Stedendriehoek. Dit regionale samenwerkingsverband ontwikkelt gezamenlijk beleid op fysiek (ruimtelijke ordening, wonen, verkeer en dergelijke), economisch en sociaal gebied.

Bestuurlijke indeling

De gemeente Zutphen heeft de indeling van de stad in wijken gewijzigd door wijken samen te voegen en andere namen te geven. Zo is de wijk 'Noordveen' ontstaan waaronder de gehele noordelijke stad met onder andere het Deventerwegkwartier en Voorsteralleekwartier vallen. Dit is een louter administratieve indeling; voor veel Zutphenaren is 'Noordveen' een nietszeggend begrip. Tussen het centrum en De Hoven ligt de rivier de IJssel; beide zeer verschillende stadsdelen zijn tot een wijk gecombineerd. Warnsveld, een apart dorp, wordt door de gemeente ook als wijk gerekend.

Video's over Zutphen